Прочитајте повеќе 

Предлог Законот за измена и дополнување на Законот за царинска тарифа

Изгласан Предлог Законот за измена и дополнување на Законот за царинска тарифа според кој ќе се изврши намалување на царинските стапки за одредени стоки кои како суровини или репроматеријали се користат во домашната индустрија.

Прочитај повеќе

Обука на тема: Сé што треба да знаеш за „Овластен економски оператор“

#AHKNordmazedonien во соработка со Постолови шпедиција и консалтинг организираа царинска консултација на тема „Овластен економски оператор (ОЕО)“.

Прочитај повеќе

Одлука за намалување на увозните давачки - царинските стапки на одделни производи (компоненти) потребни за производство на технолошко напредни производи

Со оваа одлука се пропишува мерка за намалување на увозните давачки-царинските стапки на одделни производи и истата важи заклучно со 30 јуни 2022 година. "Службен весник на РСМ" бр.267 од 02.12.2021

Прочитај повеќе

Како да се подготвите за ПОСТ-ЦАРИНСКА КОНТРОЛА

За да ги избегнете ризиците доколку не сте подготвени и воедно сакате да бидете усогласени со пропишаните царински прописи и регулативи, тогаш ова советување е за вас.

Прочитај повеќе

Примена на новите ПЕМ правила за потекло

Новите ПЕМ правила за потекло станаа применливи и помежу Еу и Република Северна Македонија

Прочитај повеќе

Ажурирана листата за класификација на медицински помошни материјали според ХС во услови на COVID-19 од страна на WCO/WHO

HS classification list for COVID-19 medical supplies issued

Прочитај повеќе

УКИНАТА УВОЗНА ДАВАЧКА ЗА ЗАМРЗНАТО СВИНСКО МЕСО

Укинување на увозната давачка-царинската стапка за замрзнато свинско месо и свинско сало исчистенo oд месo и живинскo салo, неистoпени или пoинаку издвoени, свежи, разладени, замрзнати, сoлени, вo саламура, сушени или чадени.

Прочитај повеќе

Трговски ограничувања во услови на COVID-19

Tрговски рестрикции во услови на COVID-19 за земјите од регионот

Прочитај повеќе

ИНСПЕКЦИСКИ МЕСТА ЗА КОНТРОЛА НА ХРАНА ОД НЕЖИВОТИНСКО ПОТЕКЛО ОД УВОЗ

Ве информираме дека согласно одредбите од Законот за безбедност на храната, Агенцијата за храна и ветеринарство донесе Решение за определување на инспекциски места за контрола на храна од неживотинско потекло од увоз.

Прочитај повеќе

Колку знаете за царинската контрола и усогласеноста со царинските регулативи?

Тестирајте го Вашето знаење и проверете дали сте ПАДАВАН,СОФОМОР ,НИНЏА или „JEDI„ во оваа област.

Категории

Пребарување

Имате прашање?

Поставете го вашето прашање и ние ќе ви одговориме!

Име*
Е-пошта*
Телефон
Вашето прашање*
*

Најнови вести

Архива на вести