Прочитајте повеќе 

Одлуки за промена на увозни давачки

Во последниот број на „Службен весник на РСМ“бр.203 од 28.09.2023 г. се објавени следните прописи: - Одлука за намалување на увозните давачки за увоз на свеж зеленчук - Одлука за укинување на увозните давачки за увоз на агруми, свежи или сушени - Oдлука за определување на добрата и услугите кои подлежат на повластена стапка на данокот на додадена

Прочитај повеќе

Предлог Законот за измена и дополнување на Законот за царинска тарифа

Изгласан Предлог Законот за измена и дополнување на Законот за царинска тарифа според кој ќе се изврши намалување на царинските стапки за одредени стоки кои како суровини или репроматеријали се користат во домашната индустрија.

Прочитај повеќе

Обука на тема: Сé што треба да знаеш за „Овластен економски оператор“

#AHKNordmazedonien во соработка со Постолови шпедиција и консалтинг организираа царинска консултација на тема „Овластен економски оператор (ОЕО)“.

Прочитај повеќе

Одлука за намалување на увозните давачки - царинските стапки на одделни производи (компоненти) потребни за производство на технолошко напредни производи

Со оваа одлука се пропишува мерка за намалување на увозните давачки-царинските стапки на одделни производи и истата важи заклучно со 30 јуни 2022 година. "Службен весник на РСМ" бр.267 од 02.12.2021

Прочитај повеќе

Колку повеќе учите, толку посилни ќе станете

Заедно ја следиме обуката од Царинска Управа на РСМ за промените во Хармонизираниот Систем за 2022.

Прочитај повеќе

Европската комисија ја објави најновата верзија на Комбинираната номенклатура (CN)

На 29 октомври 2021 Европската комисија ја објави најновата верзија на Комбинираната номенклатура (CN) што ќе се применува од 1 јануари 2022 година.

Прочитај повеќе

Како да се подготвите за ПОСТ-ЦАРИНСКА КОНТРОЛА

За да ги избегнете ризиците доколку не сте подготвени и воедно сакате да бидете усогласени со пропишаните царински прописи и регулативи, тогаш ова советување е за вас.

Прочитај повеќе

Примена на новите ПЕМ правила за потекло

Новите ПЕМ правила за потекло станаа применливи и помежу Еу и Република Северна Македонија

Прочитај повеќе

WCO (Светска Царинска Организација)

И покрај постојаната загриженост во врска со глобалната здравствена криза предизвикана од пандемијата СОВИД-19, од клучно значење е царинските управи да продолжат да го олеснуваат непречениот проток на стоки, особено стоките за помош, за да помогнат во ублажување на целокупното влијание на пандемијата.

Прочитај повеќе

Колку знаете за царинската контрола и усогласеноста со царинските регулативи?

Тестирајте го Вашето знаење и проверете дали сте ПАДАВАН,СОФОМОР ,НИНЏА или „JEDI„ во оваа област.

Категории

Пребарување

Имате прашање?

Поставете го вашето прашање и ние ќе ви одговориме!

Име*
Е-пошта*
Телефон
Вашето прашање*
*

Најнови вести

Архива на вести